پایگاه خبری تحلیلی واژه – مهدی جلیلی مرند: امروزه مسائل محیط زیستی یکی از خطرناکترین چالشهایی است که بقای بشر را تهدید میکند. اینکه بشر تا چه زمانی میتواند روی کره زمین زندگی کند تماماً به حفاظت از محیط زیست بستگی دارد و رابطهی میانِ انسان و محیط زیست بر هیچکس پوشیده نیست. البته با در نظر گرفتنِ اینکه منابع طبیعی و محیط زیستی فقط به نسل امروز تعلق ندارد و آیندگان نیز از آن سهم دارند، درخواهیم یافت که باید با جدیت و به کارگیری استراتژیهای مختلف و کارآمد از محیط زیست و منابع زمین برای بقای نسلهای آینده محافظت نماییم. هنگامی که از محیط زیست حرف میزنیم منظورمان همه عوامل فیزیکی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، زیباییشناختی، طبیعی و انسانی است که در کیفیت زندگی بر کره زمین تاثیرگذارند.
بحرانهای محیط زیستی بسیاری در پی زندگی انسانها در شهر برای کره زمین ایجاد شده است، به همین خاطر محققین و اندیشمندان تلاشهایی جهت افزایش دوستی با محیط زیست و همچنین پیشرفت و توسعه همراه با حفظ طبیعت آغاز کردهاند که یکی از مهمترین این اقدامات و اندیشهها، توسعه پایدار است. این اندیشه به دنبال استراتژیهایی است تا همگام با توسعه صنعتی و اقتصادی به حفظ محیط زیست و کاهش صدمات زیستمحیطی حاصل از توسعه کمک کنند. در حقیقت توسعه پایدار به دنبال پیشرفت جهان، رفاه انسانها و همینطور توسعه و رشد صنعت، در کنارِ حفظ منابع طبیعی و جلوگیری از آلودگی محیط زیست است. البته طبق تحقیقات و تجارب به دست آمده در جهان، استفاده از سیستمهای مدیریتی مانند مدیریت محیط زیست نیز میتواند در رسیدن به این هدف مهم بسیار موثر باشد.
اگر بخواهیم این مسئله را به طور جهانی بررسی کنیم میبینیم که جهان کاملاً با این دو معقوله کنار آمده و جهت قرار گرفتن در مسیر توسعه پایدار به طور پیوسته تلاش میکند. در همین راستا کنوانسیونها و استانداردهای مختلفی در سراسر جهان برای حفظ محیط زیست تشکیل شدهاند که کنفرانس “محیط زیست و توسعه” معروف به “اجلاس زمین” و کنفرانس “محیط زیست انسان” در کشورهای سوئد و برزیل که توسط سازمان ملل تشکیل شد، از مهم ترین آنهاست. امروزه رعایت این قوانین و استانداردها در جهان و برای تجارتهای جهانی اهمیت بسیار زیادی دارد چرا که هدف اصلی این استانداردها حفاظت از محیط زیست و جلوگیری از ایجاد آلودگی است تا شهرها و صنایع، ضمن رشد جهت رفع نیازهای اجتماعی و اقتصادی خود کمترین آسیب را به محیط زیست وارد کنند.
با همه این تلاشها، بازهم تخریب و آسیب رساندن به محیط زیست به یک موضوع جهانی تبدیل شده است که در زمینههای مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اکولوژیکی و… تاثیرگذار است. به همین خاطر اغلب کشورها با توجه به تحولات جهانی و حمایت سازمانهای بین المللی از نهادسازی مدنی، به حمایت از فرایندهای نهادسازی مدنی برای توسعه پایدار و حفاظت محیط زیست پرداختند که همه اینها نشان دهنده این است که ما به توسعههای نیاز داریم که مردممدار یعنی معطوف به شرایط انسانی و بهبود آن باشد و علاوه بر آن به حفاظت از محیط زیست نیز مبتنی باشد. البته باید این را نیز در نظر داشته باشیم که هم توسعه و هم حفظ محیط زیست فرایندی اجتنابناپذیر و ضروری هستند.
در ایران اما مدیریت در این دو حوزه بسیار ضعیف است و برخلاف رشد و توسعه در زمینههای مختلف و اجرای پروژههای عمرانی گوناگون، مدیریت محیط زیست و توسعه پایدار در ایران و نظام برنامه ریزی و سیاستگذاری آن جایگاه مناسبی ندارد. یکی از اقداماتی که در حفاظت از محیط زیست ایران نوعی عقب گرد محسوب میشود مربوط به دولت نهم است که ابتدا شورای عالی حفاظت از محیط زیست را حذف کرد. این نهاد سپس به عنوان یکی از زیرمجموعههای کمیسیونهای دولت و با نام شورای عالی دوباره تشکیل شد اما متاسفانه کارکرد گذشته خود را از دست داد. البته از دیگر دلایل فقدان مدیریت صحیح محیط زیست در ایران این است که مدیران و مسئولان محیط زیست منافع مالی و مدیریتی خود را مهمتر از منابع ملی میدانند و به حفظ محیط زیست توجه چندانی نمیکنند. همه اینها باعث شده است که ما در زمینه توسعه پایدار و مدیریت محیط زیست کارنامه بسیار ضعیفی در جهان داشته باشیم و در مولفههای مربوط به حفظ محیط زیست نیز سقوط کرده باشیم.
از این دست سهلانگاریها در زمینه حفظ محیط زیست در خاورمیانه بسیار رایج است. در سالهای اخیر اغلب کشورهای خاورمیانه در زمینه حفظ محیط زیست پسرفتهای چشمگیری داشتند که این پسرفت نتیجه اولویت نداشتن مسائل زیست محیطی در این کشورها است. در حقیقت میتوان گفت حفظ محیط زیست در خاورمیانه به دلیل وقوع جنگهای پی در پی و بحرانهای متعاقبِ آن جایگاهی کاملاً حاشیهای پیدا کرده است. با توجه به ساختار سیاسی و فرهنگیای که در کشورهای خاورمیانه و بخصوص ایران وجود دارد باید در ابتدا سیاستگذاران و برنامهریزان در رابطه با مسائل زیست محیطی توجیه شوند و آموزشهای لازم در حوزه حفظ محیط زیست را کسب کنند تا بتوانند در سیاستها و برنامهریزیهای خود استراتژیهایی کارآمد در راستای حفاظت از محیط زیست اتخاذ کند و از بروز تهدیدات جدی در حوزه محیط زیست جلوگیری نمایند.
البته در ایران با وجود قوانینِ بازدارنده و حمایتی مانند قانون حفظ و بهسازی محیط زیست، جایگاهی مشخص برای حفاظت از محیط زیست وجود دارد ولی این مقوله در ساختار کلان کشور جایگاه مناسبی ندارد و دستگاههایی که در حفظ محیط زیست تاثیرگذارند جایگاه اصلی خود را از دست دادهاند و در جایگاه اجرایی قرار گرفتهاند. بدین صورت مدیریت صحیحی در حفاظت از محیط زیست وجود ندارد و ما باید برای حفظ محیط زیست به سیستمی کردن روابط تکیه کنیم.
اگر به همین منوال مدیریت صحیحی در حوزه محیط زیست صورت نگیرد با توجه به گرمایش زمین، افزایش دما و کم آبی و خشکسالی در عرضهای جغرافیایی پایینتر نیمکره شمالی و قرارگیری ایران در این ناحیه، خشکسالی یکی از خطرناکترین تهدیدات برای محیط زیست ایران خواهد بود. همانطور که اخیراً شاهد بودیم زمین هر ساله با تحمیل زمین لرزه به نقاط مختلف ایران، فعالسازی گسلها، سیل و سیلابهای شهری، بحران ریزگرد از بیابانهای فرامرزی در مناطق شهری و روستایی، خشک شدن رودها و دریاچهها و سفرههای زیرزمینی، وارونگی دما و آلودگی هوا در پایتخت و برخی شهرهای صنعتی، باریک شدن پهنههای جنگلی شمال و جنگلهای هیرکانی و… به ساکنین ایران هشداری جدی برای حفاظت از محیط زیست میدهد. البته این مسئله منحصر به فقدان مدیریت محیط زیست در ایران نیست و پیامدهای انسانی حاصل از توسعه بر محیط زیست در نقاط مختلف جهان نیز دارد. برای مثال آلودگیهای ناشی از صنعت و اقدامات هستهای و … در کشورهای غربی و برخی از کشورهای شرق آسیا اخیراً تاثیرات منفی قابل توجهی در زمین ایجاد کرده است و موجب افزایش گرمای زمین، افزایش تغییرات آب و هوایی در سطح جهان، افزایش آلودگی خاک، هوا، آب و همچنین انقراض گونههای زیستی بسیاری شده است.
در آینده، ایران بدون توسعه پایدار و مدیریت محیط زیستی، دچار چالشهای جدی محیط زیستی خواهد شد؛ چرا که هرگاه انسانها در مولفههای اساسی طبیعت مانند آب، هوا، خاک و … دخالت کردند و به جای سازش با طبیعت به استثمار آن پرداختند باعث بر هم خوردنِ تعادل و توازن محیطهای طبیعی شدند که در نتیجه آن زندگی بشر و بقای آن بر کره زمین نیز به شدت تهدید شد. گرچه همانطور که قبلاً اشاره شده رشد مسئلهای اجتناب ناپذیر است اما ما میتوانیم با در نظر گرفتن رویکرد توسعه پایدار و مدیریت محیط زیست، رشد را همگام با حفاظت از محیط زیست پیش ببریم و جلوی آسیب بیشتر به محیط زیست را بگیریم. سیستم مدیریتی ایران نیز باید برای جلوگیری از آسیب بیشتر به محیط زیست استفاده از روشهای توسعه پایدار را به رسمیت بشناسد و به طور عملی در توسعه شهرهای خود اصول آن را به کار ببندد چرا که توسعه پایدار علاوه بر اینکه بر محیط زیست شهرها اثر دارد، میتواند ساختارهای سیستمی ناکارآمد که موجب تولید باورهای ضعیف، ضدارزشها، هنجارهای غلط و … در جامعه شدهاند را نیز کاهش دهد و شرایطی را به وجود آورد که موج پایداری در تمامی زمینههای توسعه حاکم شود و هرج و مرج و بی سامانیهای کشور کاهش یابد و با از بین بردن سیستمهای ناکارآمد به حفظ محیط زیست و زندگی بهتر انسانها روی کره زمین کمک کند.
به پیج اینستاگرام ، کانال تلگرام و ایتا “واژه” بپیوندید.