• کد خبر : 7142
  • فرهنگی
  • تاریخ انتشار : 24 آذر 1400 - 3:41 ب.ظ
  • اندازه فونت

چگونه فضای مجازی رسم و رسوم شب یلدا را تغییر داده است؟

چگونه فضای مجازی رسم و رسوم شب یلدا را تغییر داده است؟

شیوع ویروس کرونا و برگزاری مراسمات به صورت مجازی با تجملات بیشتر سبب شده است تا کام خانواده‌هایی که وضع اقتصادی مناسبی ندارند تلخ شود.

به گزارش واژه، شاید اگر شرایط اقتصادی متفاوت از امروز بود برگزاری برخی رسم و رسوم‌های پرخرج و عجیب، کمتر به چشم می‌آمد، اما حالا که انار در بازار کیلویی ۳۰ هزار تومان است و پسته کیلویی ۳۴۰ هزار تومان؛ حتی امکان برگزاری برخی مناسبت‌ها برای بخش زیادی از مردم، آن هم در حد و اندازه بسیار ساده، وجود ندارد. این در حالی است که برگزاری تجملاتی دنگ و فنگ‌دار و پر زرق و برق، برای خانواده‌هایی با شرایط اقتصادی متزلزل، اوضاع را سخت و کام‌شان را تلخ می‌کند. جالب اینکه برخی خانواده‌ها همچنان اصرار دارند در مناسبتی مانند شب یلدا آقای داماد برای عروس‌خانم و حتی خانواده‌اش سینی آجیل و میوه تزیین‌شده و هدایای رنگارنگ تهیه کند.

در آستانه فرارسیدن شب یلدا، بلندترین شب سال؛ تدارکات ویژه و گران‌قیمت ازسوی کسب‌وکار‌ها و تمایل خانواده‌ها به‌ویژه زوج‌های جوان برای استفاده از این تدارکات از تزئینات عجیب‌وغریب انار و هندوانه گرفته که دیگر قابل مصرف نیست تا دسته‌گل‌های متعدد و بزرگ و ظرف‌های پرتعداد آجیل، سبب شده تا این مناسبت‌ها بیشتر از آنکه بهانه گذراندن اوقات خوشی برای اعضای یک خانواده یا زوج‌های جوان باشد، تبدیل به محل منازعه با یکدیگر و چشم و هم‌چشمی‌های عجیب‌وغریب شود.

در این بین عادت‌های غلط در فضای مجازی نیز به آتش این چشم و هم‌چشمی‌ها هیزم بیشتری می‌ریزد. اگر فلان دوست یا فامیل، سفره پرزرق‌و‌برق‌دارتر بگذارد، باعث بروز حسادت و درنهایت طرح آن با نارضایتی بسیار از نان‌آور خانواده، چه مرد باشد و چه زن، می‌شود و درنهایت بلندترین شب سال که در تاریخ زندگی خانواده‌های ایرانی شبی پر از احوالات خوب بوده را به شبی تلخ و متشنج تبدیل می‌کند. شبکه‌های اجتماعی از چندروز قبل و بعد از یلدا پر از عکس‌های رنگی و اناری و هندوانه‌ای از یلدا می‌شود. بلاگر‌هایی که دائما از سفره یلدای‌شان عکس می‌گیرند، لباس‌های قرمز می‌پوشند و قرار است مد تازه‌ای را که بابتش پول هنگفت گرفته‌اند تبلیغ کنند و بسیاری از افراد تحت‌تاثیر همین جو هزینه کرده و برای نشان دادن در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک می‌گذارند تا تحسین همه را به خودشان جلب کنند.

لایک‌های زهرآلود

جدی گرفتن شبکه‌های اجتماعی و گزارش لحظه‌به‌لحظه از زندگی شخصی خود و حریم خصوصی درنهایت سبب آن می‌شود که برای گرفتن تایید و لایک دیگران هر اقدام و هزینه‌ای انجام شود تا دنبال‌کنندگان مجازی دیگران را انسانی ثروتمند یا خوشبخت بدانند، حال آنکه همان سفره چند صدهزار تومانی در میان جروبحث‌های زیاد و خرج‌های خارج از محدوده دخل خانواده چیده شده و کام آن‌ها را تلخ و زندگی‌شان را به هم ریخته است؛ موضوعی که به چشم دنبال‌کنندگان فضای مجازی نمی‌آید و چه بسا خودشان نیز گرفتار چهره تبلیغ‌شده غیرواقعی ازسوی همین افراد باشند و به نحو دیگر زندگی را خرج چهره روکش شده در فضای مجازی کنند.
سبد‌های چندصد هزار تومانی یلدا شاید دو، سه روز بیشتر به کار نیایند و بعد از آن یا باید دور ریخته شوند و مثل یک چیز به‌دردنخور روی دست می‌مانند. هرچقدر هم میوه خورده و تزئینات آنچنانی انجام شود، درنهایت ظرفیت معده محدود است و شب یلدا به‌اندازه تمام شب‌های سال نیست و تمام می‌شود، آنچه می‌ماند حال بد ناشی از خرج‌های بیهوده برای به‌رخ کشیدن چیزی است که در دنیای داخلی وجود ندارد. نباید اجازه داد آداب و رسوم خوش بلندترین شب سال به مهمانی‌های تجملاتی تغییر شکل دهد و ماهیت اصلی خود را از دست بدهد؛ زیرا در این صورت است که بسیاری از خانواده‌های فقیر سعی می‌کنند به‌خاطر نداری و غصه نخوردن کودکان‌شان این شب را از دفتر روزگار خود حذف کنند. ما نباید فراموش کنیم که همه لذت شب یلدا در کنار هم بودن و رسم زیبای حافظ خوانی و فال گرفتن و دورهم بودن و سادگی و صمیمیت بود که نسل‌به‌نسل حفظ شده و از خاطر‌ها زدوده نشده است. نباید با تجمل‌گرایی و خرید تنقلات گران و تهیه چند نوع غذا و هندوانه مربعی‌شکل و تزیین‌های پرزرق و برق، این آیین را به هزینه گزاف مالی بر دوش خانواده مبدل کرده و کاری کنیم که کم‌کم شب یلدا تلخ شود برای افرادی که با حسرت به سفره پربار افراد متمول نگاه می‌کنند.

نباید این رسم زیبا و سنت کهن روزگار گذشته

آبا و اجداد ما دستخوش تجمل‌گرایی شده و کم‌کم از ذهن‌ها زدوده شود. به امیدآنکه هر کس از ما خواست به خانه بزرگ‌تر‌ها برود، هر آنچه در توان داشت شیرینی و میوه و آجیل ساده‌ای تهیه کند و لذت دور هم بودن را بار‌ها و بار‌ها برای کودکان امروزمان تکرار و ماندنی کند تا اجازه ندهد در فضای مجازی گذشته خویش را از یاد ببرند.

منبع: صبحی نو

خبرهای مرتبط